Optimizacija sajta za Google

Sajt se ne pojavljuje u Google pretrazi


Sajt se ne pojavljuje u Google pretrazi

Zašto se moj sajt ne pojavljuje u Google pretrazi ? Najčešći problem s kojim se susreću vlasnici novih sajtova jeste upravo ovo pitanje a tiče se vidljivosti sajta u Google pretrazi. Pored toga što se glavni domen i glavna ključna reč ne pojavljuje u pretrazi, dešava se i da se prilikom pretrage sadržaja na Google pojave samo neke stranice umesto glavne.

U ovom slučaju postoji više mogućnosti i naznaka je da postoji očigledno problem koji se mora rešiti. Često vlasnici sajtova misle da sajta nema na Guglu ali je sajt zapravo izlistan na nekom dalekom mestu – pozicija preko 100, što znači 10 ili 20 stranica.

Nadamo se da ste već upoznati sa terminom „Prvo mesto na prvoj Google strani„, jer je to najtraženiji pojam i ujedno želja svakog od nas koji imamo pretenzije da se naš web sajt pozicionira što bolje u odnosu na konkurenciju.

Pomalo nerealno zvuči kada želite da otvorite novi sajt koji će se zvati nešto slično kao Facebook a da pri tom imate nameru da budete favorit i zauzmete dobro mesto u Top 10.

Znači, pre svega kod izrade sajta se mora imati plan koji uključuje sledeće:

  1. istraživanje ključnih reči za sajt
  2. seo analiza konkurencije
  3. izbor SEO domena za sajt
  4. izbor hosting provajdera
  5. internet marketing (SEO & SEM)

Kada je sve ispoštovano, pristupa se ostalim koracima koji upućuju i predlažu web sajt da se pozicionira što bolje u pretrazi. Pretraživači s jedne strane imaju svoja merila i zahteve koja moraju biti ispoštovana a s druge strane, sadržaj koji pišete mora biti prilagođen ljudima jer od pretraživača nećete imati neke naročite koristi osim indeksiranja sadržaja.

Indeksiranje (popisivanje) sadržaja, stranica, linkova, slika i svega ostalog na sajtu je najvažniji deo u procesu koji se naziva SEO optimizacija.

Dakle, ako primetite da se vaš sajt ne pojavljuje na Guglu posle nekog vremena a trudili ste se da sve ispoštujete, postoji problem koji može biti sledeće prirode:

Pre svega potrebno je uraditi jedan mali SEO test kao bi ste znali u čemu je problem. Otvorite Google.rs pretraživač, i u polju za pretragu ukucajte na primer: site: seowebsajt.com

 

seowebsajt

Naravno, obratite pažnju da umesto primera sajta „seowebsajt.com“ unesete svoj domen za proveru. Ukoliko ne dobijete nikakav rezultat za traženi pojam, pokušajte sa ubacivanjem ekstenzije www ispred naziva domena:  site:www.seowebsajt.com.

Google ne može videti vaš sajt ako ga niste dodali u  Google indeks. Takođe, potrebno je da sajt prijavite i na Google Analytics kao i na Webmasters Tools – alatke za vebmastere.

Takođe, potrudite se da vaš sajt dobije relevantan link sa nekog dobrog sajta koji će ukazivati na vaš sajt u tekstu koji je prožet sadržajem koji je u vezi sa sadržajem vašeg sajta.

Pored obaveznih radnji kojima se postiže brže indeksiranje sadržaja i stranica sajta, mora se voditi računa i o tajmingu i intervalu objavljivanja sadržaja na stranicama. To bukvalno znači da ako neredovno ažurirate i održavate vaš sajt, Gugl će ređe obilaziti sajt. Svako novo dodavanje sadržaja na sajt neće imati brzi odziv pa je prelazno rešenje da kad god dodate novi tekst ili upis na nekoj stranici tu stranicu objavite na nekoj društvenoj mreži. Među najvažnije društvene mreže koje direktno utiču na SEO spadaju Google +, Twitter, Facebook i Pinterest.

Savet je da vaš sajt prijavite na neki direktorijum linkova (uz oprez), kao i da pokušate da dobijete link od nekog sajta koji ima već page rank od vašeg (PR).

Sve do sad pomenuto se odnosi na sajt koji ne nov, svež, taze … ali ako je vaš sajt već kažnjen od strane pretraživača, moraćete zatražiti pomoć SEO eksperta kako bi se otklonile greške i sajt oporavio od kazne.

Stojimo vam na raspolaganju po tom pitanju. Kontaktirajte nas.

Imate neko pitanje ili komentar?

One comment on “Sajt se ne pojavljuje u Google pretrazi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.