Optimizacija sajta za Google

Optimizacija teksta na sajtu


U bilo kom trenutku prilikom izrade sajta, posebna pažnja se mora posvetiti optimizaciji teksta. Seo optimizacija kao svoju polaznu osnovu ima tekst, koji je,  kako smo već u prethodnim člancima pisali, osnova za dobro optimizovan web sajt. Ma koliko god se trudili da dizajnom i simpatičnim grafičkim rešenjima upotpunimo stranice sajta, bez teksta to nisu uopšte dobre stranice. Zbog već dobro poznatog razloga da je samo posedovanje sajta nedovoljno da se isti dobro pozicionira na pretraživačima radi se optimizacija teksta na sajtu. Jednostavno, tekstovi se pišu za ljude i trebaju da budu što lakši za čitanje ali i da pruže potpune i prave informacije iz prve ruke. Novi, sveži tekstualni sadržaji na sajtu imaju pozitivan seo efekat pa će i posećenost sajta biti u porastu ako povremeno imate pisanja o aktuelnim temama sa konkretnim primerima, savetima, predlozima, komentarima … itd.

Verovatno ste već upoznati sa osnovama pisanja tekstova za sajt (blog, članak, komentar … itd) ali neće škoditi i malo podsećanja.

Tekst bi trebao da se piše slično pisanju u novinama.

Glavni naslov (udarna vest) se piše velikim (krupnim) slovima u hederu (zaglavlju) i to je zapravo naslov H1 (title tag).

Kratak opis glavnog naslova H1 je tekst koji ne bi trebao biti duži od svega par rečenica. Ta rečenica treba da zagolica čitaoca da nastavi sa čitanjem članka. Dobro je dati kratak link koji odmah može odvesti čitaoca na stranicu koja detaljno piše u vezi tog naslova.

Ostali naslovi se nižu hijerarhijom od H2 do H6 i to po redosledu važnosti. Kako bi ste uvežbali pisanje teksta uz upotrebu naslova i podnaslova, možda je zgodan i Word koji će vam ponuditi sve opcije za tekst ali i auto uređivanje i korekciju teksta.

Na sajtu nema potrebe koristiti baš sve naslove osim H1 do H4, osim u slučaju da postoji potreba da se veći broj vesti ili članaka razvrsta i prezentuje čitaocima na jednoj web stranici. Preveliki broj naslova može izazvati konfuziju i delovati zamorno za čitaoce. Po pravilu, na jednoj stranici sme biti samo jedan glavni H1 naslov, a zatim sledi H2, H3 … itd. Pri tome, podnaslov H2 može sadržati po nekoliko H3 podpodnaslova. Nije poželjno a i štetno je po optimizovanost sajta mešanje redosleda naslova i podnaslova.

Sledeći bitan uslov kod pisanja teksta je da isti ne treba da bude predugačak. Potrebno je da bude jasan, da se može čitati u jednom dahu, da vodi čitaoca do konkretnih saznanja korak po korak. Takođe, u tekstu je obavezno da se umetne i po koja slika ili video snimak kako bi se razbila monotonija kod čitanja.  Slike kako smo rekli trebaju biti zanimljive i u skladu sa tekstom na stranici.

Kada smo počeli sa pisanjem SEO teksta, ono što želimo da dodatno istaknemo podebljaćemo (boldovanje <strong> reč </strong>) ili napisati kao kosa (kurziv <em> reč </em>) slova. Takođe se i podvučene reči (U) tretiraju kao znak isticanja u tekstu.

Brojevi u tekstu imaju takođe određeni značaj kod optimizacije pa bi bilo dobro kombinovati u tekstu važne brojeve kojima se dodatno opisuje tekst i približava informacija ljudima.

Dužina teksta odnosno količina sadržaja na jednoj stranici sajta nekada je bila ograničavana na oko 500 karaktera. Međutim, noviji Google algoritam dozvoljava i preporučuje da na stranici bude značajno više sadržaja. To praktično znači da je stranica sajta jača ako je duža. Dužina se može postići pomenutim kombinovanjem teksta, slika, videa … itd.

Linkovi u tekstu su jedan od načina da se tekst obogati i učini zanimljivijim. I pored toga što se linkovanje smatra veoma osetljivom tehnikom koja može imati i štetan uticaj na poziciju sajta na Guglu, poželjno je i treba se uraditi smisleno i fer. Kada se postavlja link ka nekom drugom sajtu, obavezno je da to bude relevantan sajt ili još bolje relevantna web stranica u odnosu na stranicu na kojoj pišete neki tekst. Praktično na primeru kako ćemo sada napisati jedan mali tekst to znači sledeće:

Ako želite da vaš sajt bude prvi na Google pretraživaču, neophodno je da se uradi analiza sajta i konkurencije kako bi  se pozicija gradila prirodnim putem, uz korišćenje legalnih tehnika za optimizaciju sajtova. Strpljenje je najvažnija osobina seo stručnjaka a mora biti i bitna informacija za vlasnika sajta koji očekuje da rezultati optimizacije sajta budu brži, što pre vidljiviji, konkretniji … itd. Ako se sve uradi kako treba, nema razloga da se jedan veb sajt ne bude pokrenuo ka boljoj poziciji.

Vidimo da se link nalazi skoro na početku teksta i još bolje vodi do stranice koja takođe piše o tome kako treba da se uradi optimizacija sajta da bi efekat rada bio skoro 100%.

Poželjno je da tekstovi na sajtu mogu da se komentarišu ili ocenjuju. Mogućnost da se neki tekst učini dinamičnim povećava vidljivost stranice na internet pretraživačima.

Sve u svemu, nadamo se da vam je ovaj članak (kratak tutorijal)  pomogao da shvatite osnove seo optimizacije ili bolje rečeno, kako da vaš sajt što bolje predstavite ljudima i pretraživačma.

Imate neko pitanje ili komentar?

4 comments on “Optimizacija teksta na sajtu

Dejan

Glavni naslov (udarna vest) se piše velikim (krupnim) slovima u hederu (zaglavlju) i to je zapravo naslov H1 (title tag).

– Ne vidim da je glavni naslov kod Vas u „header-u“ sto je razumljivo, jer se isti ne piše iskljucivo tu. H1 kao i svaki H tag nije (title tag) vec heading tag.

Reply
sasa

veoma koristan tekst i veoma poucan sve pohvale autoru ovog teksta

Reply
Slavko Pejovic

Ima se ovde još dodta toga dodati, a posebno u skladu sa promenama algoritma. Possebno se treba naglasiti uskladjenost sadržaja, h tagova, alt tagova na slikama, videa u tekstu i metabtagova važnih za google.

Reply
Ljiljana Popovic

Hvala za koristan tekst , a bicu i zahvalnija ako mi neko objasni, ali ne teoretski nego primerom kako se pisu H1 , H2 i H3. Treba mi konkretan savet o fontu i velikim i malim slovima, znaci, H1 se pise tako i tako , velika slova , bold itd. H2 se pise manjim fontom ali svaka rec pocinje velikim slovima itd. Hvala .

Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.