SEO OPTIMIZACIJA SAVETI

SEO OPTIMIZACIJA KORISNI SAVETI

SEO optimizacija postaje sve zahtevniji posao. SEO strategija koja se proteklih godina činila dugoročnom sada mora preživeti re-seoptimizaciju. Ukratko ćemo vam dati nekoliko saveta kako da vaš sajt usmerite na pravi način u 2015-oj godini. Saveti se odnose uglavnom na on-page SEO, što znači da sve možete primeniti na samom sajtu.

 1. U razgovoru sa kolegama koji se profesionalno bave SEO optimizacijom sajtova (nisu šarlatani i prepisivači - resavska škola), kao i na osnovu predviđanja raznih SEO stručnjaka u svetu i kod nas, možemo konstatovati sledeće:
 2. U 2015 godini će dominaciju imati sajt koji ima unikatan i kvalitetan sadržaj, bogat fotografijama i multimedijalnim sadržajem.
 3. Za dobru poziciju sajta biće zaslužan čist i pedantno napisan kod, što znači poštovanje web standarda kod izrade sajtova.
 4. Ništa manji uticaj neće imati naslovi na stranicama koji se sve više cene i koji moraju biti krupni, kratki i jasni. Pored toga, moraju biti tačni i u skladu sa temom stranice.
 5. SEO friendly linkovi odnosno lep URL dobija sve više na značaju pa ćete morati razmisliti dva puta pre nego napravite neku web stranicu.
 6. Mapa sajta - Sitemap je poželjno češće dodavati i osvežavati. Naravno ne ako niste dodali baš ni jednu novu web stranicu ali se potrudite da ih bude što više.
 7. Brzina sajta je od presudne važnosti jer Google ne voli spor sajt. Može se desiti da spor sajt bude izbačen iz pretrage. Brzina učitavanja ne bi smela prebaciti 3 sekunde.
 8. Društvene mreže utiču pozitivno na sajt i njegov SEO aspekt. Povežite se sa Facebook, Google plus, Twitter pomoću "like" , "sviđa mi se" dugmića što pre.
 9. Količina teksta na stranici je osnova svake dobre informacije. Što veći tekst znači jači tekst, snažniji a time i bolji za ljude i pretraživače.
 10. Monotonija na sajtu se mora razbiti. Potpuno je nedopustivo da web stranica sadrži samo tekst bez grafičkog prikaza, slika, videa, ikonica.
 11. Razmena linkova je još uvek u fazi preispitivanja ali se generalno može reći da direktnu razmenu ne treba raditi već to činiti putem 2/3-way metode. Još bolje je linkove razmeniti sa sajtovima koji se bave sličnim temama. Srodne teme sa linkovima imaju veliki SEO značaj.
 12. Citirajte jake i poznate sajtove jer uopšte nije loša namera ako ste napisali tekst o svom gradu a onda postavite na sajt link ka Wikipedia.org koja ima sve o vašem gradu. Ovo je cool !

To su za sada 12 faktora na koje bi ste trebali da obratite pažnju kod SEO optimizacije i uopšte održavanja sajta.  Mi vam savetujemo da proverite kako se vaš sajt ponaša u pretrazi, da li se lepo kotira i da li ste vi zadovoljni pozicijama za ključne reči koje forsirate. Na kraju krajeva, ako vam sve ovo izgleda teško i niste u stanju da sami uradite ni deo toga, kontaktirajte nas, mi sigurno imamo i volje i elana da prihvatimo taj izazov.

A evo šta na kraju kaže Google kada se prvi put sajt registruje i priključi na Google Webmasters Tools:

Google sistemi pokazuju da ste nedavno potvrdili svoj sajt u Webmaster Tools.

Imamo neke savete koji će vam pomoći da unapredite svoj sajt kroz naše besplatne usluge i maksimalno povećate performanse sajta na Google pretrazi .
Podesite sada svoj Vebmaster Tools nalog:

1. Dodajte sve verzije sajta. Pobrinite se da imate oboje "www " i " ne-www " verzije za vaš sajt . Takođe , ako koristite HTTPS protokol , dodajte i te varijacije - to je dobro.
2. Izaberite željeni verziju. Odaberite da li želite da se vaš sajt pojavi sa ili bez "www" u Google pretrazi .
3. Odaberite cilj zemlju. Postavite svoj geografski cilj ako vaš sajt cilja korisnike u određenoj zemlji. Izaberite državu
4. Podelite pristup sa saradnicima. Ako želite da drugi ljudi pristupe vašim izveštajima , možete da dodate različite nivoe pristupa . Upravljajte korisnicima sajta.
5. Pošaljite Sitemap datoteku. Mapa sajta pomaže Googleu da bolje razume kako da popiše vaš sajt .

Postoji čitav spisak zahteva koje Google navodno propisuje kako bi sajtovi koji poštuju te smernice trebalo da se nađu na prvoj strani u pretrazi, ali od nekih 200 SEO saveta - zahteva, mi ćemo izdvojiti par osnovnih i obaveznih za svaki sajt:

UTICAJ DOMENA NA SEO

 1. Starost domena: Google ceni starost domena ali to nije važan faktor kod rangiranja.
 2. Ključna reč u nazivu domena: Poželjno je imati ključnu reč u nazivu domena jer sajt u pretrazi izgleda relevantno i korisnici mogu videti podebljane ključne reči. Takođe, bolje je da ključna reč bude odmah na početku naziva domena jer tada više vredi prema nekim SEOMoz analizama.
 3. Vreme zakupa domena: Google ceni kada je neki domen kupljen - plaćen unapred za recimo 5-10 godina. To je neka vrsta garancije da će se sajt razvijati i napredovati. Zato prilikom obnove domena planirajte da produžite isti što je duže moguće.
 4. Kvalitet web stranice: Kvalitet je generalno najbolji faktor koji utiče na poziciju sajta. Pri tom ne mislimo da stranica sajta ima puno teksta i slika, multimedije, već da na stranici ima zanimljivog, poučnog, teksta lakog za čitanje. Od presudnog značaja je pisanje dobrih i vrednih tekstova na sajtu.
 5. Domen na nivou države: Recimo ako registrujete .rs , .co.rs ... domen, vi ste u blagoj prednosti što se tiče rangiranja sajta u Srbiji ili za .hr u Hrvatskoj. Međutim, izbor lokalne ekstenzije za domen može negativno da utiče na pozicioniranje sajta na globalnom pretraživaču Google.com.

nastaviće se ...